Maria Schneider med Bohuslän Big Band

Turnépremiär

Porträtt Maria Schneider
Tor 12 Okt, 19:00
Pris
295 kr
Medlem Jazz i Malmö : 250 kr
Studerande: 160 kr
Jazz, Konsert, Musik
Konsert, Musik, Storband
Arr.
Musik i Syd och Jazz i Malmö

Maria Schneider från Washington D.C. är idag, utan minsta tvekan, jazzvärldens mest uppmärksammade och uppskattade kompositör, arrangör och orkesterledare. Hon har sedan hon började dyka upp i spalterna i mitten av 90-talet lagt beslag på fem Grammy-statyetter och vunnit praktiskt taget alla favorit- och kritikeromröstningar som finns.

Marias första och viktigaste läromästare i jazzbranschen var legendariske Gil Evans. Alltså mannen bakom arrangemangen till, bland annat, Miles Davis klassiska album Miles Ahead, Porgy and Bess och Sketches of Spain.

Hennes första egna album, Evanescence, nådde oss 1994 och var inte alldeles oväntat, och som framgick av skivtiteln, en hyllning till just Evans. Sedan kom succéerna slag i slag. Albumet Winter Morning Walks, som släpptes för fyra år sedan, belönades med inte mindre än tre Grammy-utmärkelser och Marias senaste alster, The Thompson Fields, utsågs av en enig kritikerkår till 2016 års allra bästa skiva och belönades även den med en Grammy. Lägg därtill att Maria av den ansedda jazztidskriften DownBeat så sent som i fjol utsågs till Årets kompositör, Årets arrangör och Årets orkesterledare! Storslam med andra ord.

Men det som trots allt har vållat allra störst uppståndelse i musikkretsar under de senaste åren är Schneiders samarbete med rockikonen David Bowie. Hennes arrangemang på ”Sue (Or in a Season of Crime)” på Bowie-albumet Nothing Has Changed betraktas redan som en klassiker. Och det är förstås Marias eget storband, det 19 man starka The Maria Schneider Jazz Orchestra, som står för det instrumentala på skivan.

Maria, som förutom att hon är orkesterledare bland annat har hunnit med att bli hedersdoktor vid University of Minnesota, har alltså ett eget stjärnspäckat storband hemma i USA. Det drog hon igång för ganska exakt 25 år sedan. Med det turnerar hon lite varstans i världen. Men hon samarbetar även gärna med andra orkestrar – förutsatt att de motsvarar de tämligen stora kvalitativa krav hon ställer.

Av någon anledning tycks Maria Schneider gilla just svenska storband. Ett par gånger har hon konserterat tillsammans med Norrbotten Big Band, och årets miniturné företar hon – för tredje gången(!) – i sällskap med Bohuslän Big Band, detta ytterst mångsidiga och högkvalitativa storband från vår svenska västkust om vilket självaste Quincy Jones har sagt att ”det är en orkester av yppersta världsklass”. Och han borde ju veta!

Med sig i bagaget har Maria givetvis det mesta och det bästa ur The Thompson Fields. Kanske har hon rent av packat ner ytterligare lite godis? Den som bänkar sig på Palladium lär få veta…

 

Liknande arrangemang

Datum

10 Nov

Med flygeln i centrum - Cecilia Persson

Musik i Syd och Jazz i Malmö

14 Nov