Dagen svalnar – Edith Södergran i dikt och ton

Stina Ekblad och kammartrio

Collage av de medverkande artisterna
Pris
180 kr
studerande: 90 kr
Längd
ca 90 min inklusive paus
Konsert, Musik
Klassisk musik, Konsert, Musik
Arr.
Salomon Smith Kammarmusikförening

Det blir en litterär och musikalisk salong när den folkkära skådespelaren Stina Ekblad läser och sjunger Edith Södergran tillsammans med gitarristen David Härenstam, Peter Fridholm, tvärflöjt och Lauri Antila, kontrabas.

Stina Ekblad är en av sin generations främsta skådespelare och har med konserten Dagen svalnar turnerat framgångsrikt runt om i Sverige.

Hon anlitas ofta som uppläsare och recitatör av lyrik och melodramer och samarbetar gärna med olika orkestrar och musiker. Stina har även sammanställt en cd-skiva med dikter av Edith Södergran.

De tonsatta dikterna i Dagen Svalnar är komponerade av Gunnar Edander och Rune Andersson och arrangerade av David Härenstam.

På programmet står även musik av bland annat Wilhelm Peterson-Berger, Johan Helmich Roman, Hugo Alfvén och Staffan Storm.

Stina Ekblad Guldbagge-belönades för sina insatser i Bo Widerbergs Ormens väg på hälleberget samt i Mai Zetterlings Amorosa.

Hon har under årens lopp medverkat i mängder av kritikerrosade föreställningar, långfilmer och tv-produktioner. 1994 sammanställde hon en cd-skiva med dikter av Edith Södergran.

Under 2016 är Stina bland annat aktuell i Mats Eks rosade uppsättning på Dramaten av Mobergs Utvandrarna där hon har huvudrollen som Kristina.

Medverkande:
Stina Ekblad, recitation och sång
David Härenstam, gitarr
Peter Fridholm, tvärflöjt
Lauri Antila, kontrabas

Dagen svalnar är en dikt av Edith Södergran som gett namn åt hela programmet. Utöver de tonsatta dikterna kommer musikerna spela verk av de övriga tonsättarna och Stina kommer att läsa dikter av Edith Södergran som en röd tråd genom programmet.

Programmet ser preliminärt ut så här:
Wilhelm Peterson-Berger (1867-1942)
Arr: Mats Bergström
Intåg i sommarhagen

Johan Helmich Roman (1674 – 1758)
Sonata E-moll,
Lento
Allegro
Grave
Allegro
Vivace-Andante-Vivace

Anders Nilsson (1954)
Spegeln

Erland von Koch (1910-2009)
Canto e Danza

-PAUS-

Hugo Alfvén (1872-1960)
Liten svit för soloflöjt

Staffan Storm (1964)
Lost Summers

Gunnar Edander (1942)
Upptäckt – Nocturne – Nordisk vår – Stjärnorna
Text: Edith Södergran Arr: David Härenstam

Rune Andersson (1936)
Dagen Svalnar
Text: Edith Södergran Arr: David Härenstam