Marius Neset Quintet & Andreas Brantelid

Pris
295 kr, studerande: 220 kr
Jazz
Arr.
Musik i Syd

En helt unik konsert och ett möte mellan två unga artister av världsformat, enhälligt hyllade inom sina olika genrer.

Norske saxofonisten Marius Nesets svindlande sinne för det oväntade gör hans musik ständigt utmanande och överraskande. Neset är redan nu en av de som verkligen präglar hur jazzen låter – idag och i framtiden och återfinns, som enda musikern bosatt i Europa, på Downbeats lista ”25 for the future” och kommer denna gång med sin Quintet. Nesets egenkomponerade musik är ömsom kantig och ekvilibristisk, med plötsliga taktbyten, och ömsom lyrisk och svindlande vacker. Det händer hela tiden nya och oväntade saker i hans musik, där han förstås inspireras av saxofonister som Wayne Shorter och Michael Brecker men även i hög grad av tonsättare som Stravinskij och Messiaen.

Svensk-danske cellisten Andreas Brantelid är även han en hängiven musiker som redan vid tre års ålder visste sitt kall. Idag är han en av de mest eftertraktade solisterna från Skandinavien, och har världen över fått översvallande recensioner för sina tankeväckande tolkningar, sin högst personligt färgade klang, och inte minst med sin engagerande personlighet. Han har idag hela klotet som arbetsfält, där han spelat med bl.a. London Philharmonic, BBC Symphony, Brussels Philharmonic, Yomiyuri Nippon Symphony, Seattle Symphony och Frankfurt Radio Symphony Orchestra.

I Marius Neset Quintet ingår:
Jim Hart (UK) – vibrafon & marimba
När Marius utvidgade bandet från kvartett till kvintett var det för att kunna utvidga klangvärlden just med vibrafon och då var Jim det naturliga förstahandsvalet.

Ivo Neame (UK) – piano.
Har spelat med Marius sedan han startade sitt soloprojekt 2011. Är dessutom med i Phronesis, sedan bandet startade, och har släppt ett antal skivor i eget namn.

Michael Janisch (US/UK) – kontrabas
Marius musik ställer höga krav på teknik och timing, inte minst från basisten. Michael, som flyttade från USA till London för många år sedan, driver även det intressanta skivbolaget Whirlwind Records.

Herbert Pirker (AU) – trummor
Blev tidigt en del av Wiens kreativa musikliv och har turnerat med artister som Karl Ritter, Jazzwerkstatt Wien och Dean Bowman. Undervisar på Anton Bruckner Private University i Linz.