Om Palladium

 

Mötesplatsen för dans- och musiklivet i hjärtat av Malmö!

Palladium Malmö är ett unikt hus för musik och dans i hjärtat av Malmö. Sedan 2004 drivs Palladium Malmö av Musik i Syd i ett nära samarbete med Dansstationen. Varje säsong presenteras ett brett utbud av konserter och dansföreställningar under gnistrande kristallkronor och vackert välvda bågar med originalmålningar från 1920.

Husets intima och genuina känsla lovordas av såväl artister som besökare och rummets akustik framhävs ofta som unik. Palladium Malmö har idag ca 300 arrangemang per år av mycket skiftande karaktär. Förutom konsert- och dansföreställningar har vi även konferenser, företagsevent m.m.

Tack vare det centrala läget mellan Stortorget och Gustav Adolfs torg är Palladium Malmö lättillgängligt för besökare från hela Skåne och Öresundsregionen.

 

Kammarmusik, jazz, dans och performance
– här finns något för just dig!

Palladium Malmö erbjuder allt från jazz, klassiskt, samtida dans, världsmusik och stand up till familjeföreställningar och skolkonserter. Hit kommer såväl internationella artister som våra egna lokala storheter. Utöver våra egna arrangemang samarbetar vi med flertalet olika arrangörer.

Dansstationen är en gästspelsscen för samtida dans. Här kan du se aktuell och utmanande dans för alla åldrar, utifrån diskussioner om kropp, genus, sexualitet, identitet, delaktighet, utanförskap och andra teman som den samtida dansen behandlar.

 

Det ska böjas i tid…..

Vi värnar också kommande generationers besökare. Vår familjeserie ”Barn på Palladium” samlar barn och familjer till både dans- och musikföreställningar. Varje år bjuds alla fyra- femåringar i Malmö in för en konsertupplevelse och för många barn är detta det första mötet med levande musik och dans.

 

Snart 100-åriga anor

Palladium Malmö invigdes 1920 under pompa och ståt med egen orkester och har till stor del kvar sin ursprungliga interiör. Huset ritades av den blivande stadsarkitekten August Stoltz och var med sina 1044 sittplatser, jämte Scania, Malmös absoluta premiärbiograf.

Huset, som från början byggdes för teater och film, har huvudsakligen fungerat som biograf, men salongen har även använts för teater, revy och musik. Storheter som exempelvis Helan och Halvan, Jussi Björling och Alice Babs har uppträtt på Palladiums scen och det var här som Carola Häggkvist slog igenom med ”Främling” i Melodifestivalen 1983. Carola återkom senare för att fira sitt 25-årsjubileum som artist här. Sista filmföreställningen i biografens era var Bille Augusts ”Jerusalem” 1996.

Den 14 februari 2004 återinvigdes Palladium Malmö i Musik i Syds regi och då hade det unika huset pietetsfullt renoverats och inretts för att motsvara både musikens och dansens behov av en funktionell scen. Palladium Malmö belönades samma år med Malmö Stads stadsbyggnadspris i klassen ”Ombyggnad och renovering”, bland annat renoverades Guldfoajén så att atmosfären från 1920-talet bevarades. Med ombyggnaden av biografen Palladium har ett stycke kulturhistoria från sekelskiftet bevarats åt eftervärlden, samtidigt som innerstaden berikats med ytterligare en scen.

 

Välkommen till en mötesplats för dans- och musiklivet i södra Sverige och i Öresundsregionen.

 

Musik i Syds hemsida
Dansstationens hemsida

 

Marmorfoajé_Webb