Om Palladium

Det här är vi

Palladium Malmö är ett unikt hus och en mötesplats för musik och dans i hjärtat av Malmö. Varje säsong presenteras ett brett utbud av konserter och dansföreställningar i olika genrer och för alla åldrar under gnistrande kristallkronor och vackert välvda bågar med originalmålningar från 1920.

Här finns en intim och genuin känsla som lovordas av såväl artister som besökare och rummets akustik framhävs ofta som unik. Palladium Malmö har idag ca 250 arrangemang av mycket skiftande karaktär per år. Förutom konsert- och dansföreställningar har vi även konferenser, företagsevent m.m.

Tack vare det centrala läget mellan Stortorget och Gustav Adolfs torg är Palladium Malmö lättillgängligt för besökare från hela Skåne och Öresundsregionen.

Sedan 2004 drivs Palladium Malmö av Musik i Syd i ett nära samarbete med Dansstationen.

KAMMARMUSIK, JAZZ, DANS OCH PERFORMANCE
– HÄR FINNS NÅGOT FÖR JUST DIG!

Palladium Malmö erbjuder allt från jazz, klassiskt, samtida dans, världsmusik och stand up till familjeföreställningar och skolkonserter. Hit kommer såväl internationella artister som våra egna lokala storheter men också många som är i början av sin karriär eller står på en professionell scen för första gången. Utöver våra egna arrangemang samarbetar vi med flertalet olika arrangörer.

DET SKA BÖJAS I TID…..

Vi värnar också kommande generationers besökare. Vår familjeserie ”Barn på Palladium” samlar barn och familjer till både dans- och musikföreställningar. Varje år genomförs också en rad föreställningar med dans- och kulturskolor, där elever i olika årgångar får göra sina uppträdande på en professionell scen och få chansen att stå mitt i strålkastarljuset!

KRISTALLKRONOR OCH SIDENTAPETER MED 100-ÅRIGA ANOR 

Palladium Malmö invigdes 26 februari 1920 av glas- och porslinsdirektör Gustaf Löfberg och tog då, med sina 1044 sittplatser, över rollen som Malmös absoluta premiärbiograf.

Salongen har fram till 1996 huvudsakligen fungerat som biograf men byggdes redan från början med en scen och möjlighet att hysa teater, konserter, revy och andra scenuppträdanden. De första åren hölls kontinuerligt konserter med tyska symfoniorkestrar, därefter har storheter som exempelvis Helan och Halvan, Jussi Björling och Alice Babs uppträtt på Palladiums scen. Det var också här som en okänd Carola Häggkvist slog igenom med ”Främling” när SVT sände Melodifestivalen från Palladium 1983. Carola återkom senare för att fira sitt 25-årsjubileum som artist här. Sista filmföreställningen i biografens era var Bille Augusts ”Jerusalem” 1996.

EN MUSIK- OCH DANSSCEN I MALMÖS HJÄRTA 

Den 14 februari 2004 återinvigdes Palladium Malmö som en musik-och dansscen för Musik i Syd och Dansstationen. Det unika huset hade då pietetsfullt renoverats och inretts för att motsvara både musikens och dansens behov av en funktionell scen. Palladium Malmö belönades samma år med Malmö Stads stadsbyggnadspris i klassen ”Ombyggnad och renovering”, bland annat renoverades Guldfoajén så att atmosfären från 1920-talet bevarades. Med ombyggnaden av biografen Palladium bevarades ett stycke kulturhistoria från sekelskiftet åt eftervärlden, en riktig pärla i stadens absoluta centrum, samtidigt som innerstaden berikades med ytterligare en scen.

OM MUSIK I SYD

Palladium Malmö är en del av Musik i Syd som är den regionala musikinstitutionen i Skåne och Kronoberg med syfte att ge människor tillgång till levande musikupplevelser. Musik i Syd har ett kulturpolitiskt uppdrag och är del av en aktiv kulturpolitik med målet att göra levande musik tillgänglig även utanför de större städerna. Genom Musik i Syds olika verksamheter förmedlas musik på högsta professionella nivå till vuxna och barn på landsbygden och i tätorten, i skolor, konsertsalar och till vårdboenden, genom stora festivaler men också i de små och intima sammanhangen.

Tillsammans med frilansande musiker, de egna ensemblerna och ofta i samarbete med lokala arrangörer, presenterar Musik i Syd årligen drygt 3000 konserter i olika genrer för mer än 300 000 personer. Musik i Syd har även en väl utvecklad digital scen, Musik i Syd Channel, som tillgängliggör och fördjupar upplevelsen.

Huvudmän för Musik i Syd är Region Skåne och Region Kronoberg.

 

Läs mer om Musik i Syd

Ta mig till Musik i Syd Channel

 

OM DANSSTATIONEN

Dansstationen är en gästspelsscen för samtida dans. Här kan du se aktuell och utmanande dans för alla åldrar, utifrån diskussioner om kropp, genus, sexualitet, identitet, delaktighet, utanförskap och andra teman som den samtida dansen behandlar.

Läs mer om Dansstationen

Välkommen till en mötesplats för dans- och musiklivet i södra Sverige och i Öresundsregionen.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.