Allrakäraste Syster

En visopera för barn - av och med Sofia Thelin.
Föreställningsbild Allrakäraste syster

Bakom rosenbusken Salikon finns en port som leder till Gyllene Salen där Barbros hemliga tvillingsyster Ylva-li är drottning. Ylva-li kallar Barbro för Min Allrakäraste Syster och medan Barbros mamma och pappa bara har tid för lillebror, upplever Ylva-li och Allrakäraste Syster en magisk värld tillsammans. De rider genom den Stora Hemska Skogen där De Elaka bor, de bjuds på tårta, kakor och godis av De Snälla och besöker Den Vackraste Dalen i Världen, dit bara Ylva-li och Allrakäraste Syster får komma.

Allrakäraste Syster är en av Astrid Lindgrens mest älskade barnböcker och handlar om längtan att bli sedd och fantasins kraft, som räddar oss från ensamhet.

”Nu ska jag berätta en hemlighet som ingen vet mer än jag. Jag har en tvillingsyster… Hon heter Ylva-li. Säg det flera gånger efter varann, så hör ni, hur vackert det låter. Ylva-li, Ylva-li, Ylva-li. Själv heter jag bara Barbro. Men Ylva-li säger aldrig mitt namn. Hon kallar mig ”Allrakäraste Syster”. Ylva-li tycker så mycket om mig. Pappa tycker mest om mamma, och mamma tycker mest om min lillebror, som föddes i våras. Men Ylva-li tycker bara om mig.”
Ur boken Allrakäraste syster, av Astrid Lindgren.

I den här folkmusikaliska visoperan, som tonsatts av Sofia Thelin, blandas visa, folkmusik, nycirkus och ljusprojektioner på ett vackert och fantasifullt sätt. Medverkar gör sångare, kompositören själv och några av Malmös främsta folkmusiker. De bidrar med stråkar, slagverk, flöjter, bouzouki och dragspel. Musikerna i folkorkestern sjunger också och agerar på scen. Cirkusartister uppträder och agerar som elaka och snälla varelser i underlandet från boken.

Medverkande:
Ylvali – Louise Thörner
Barbro – Lova Flemming
mamma – Sofia Thelin
pappa – Cristoffer Csanady

Cirkustrio:
Lova Edgren
Varga Stenman,
Sonja Spisská Enebjörn

Musiker:
Anna Cederquist, flöjter
Elina Nygren, viola
Johan Olsson, dragspel
Sofia Thelin, slagverk
Cristoffer Csanady, kontrabas
Jens Ulvsand, bouzouki
Linn Wik, slagverk

Regi: Ola Hörling

Scenografi och kostym: Sofia Thelin

Producent: Ellinor Johansson

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.