Argenore - höjdpunkter

Argenore

Tillsammans med sångsolister och Camerata Øresund, en av Nordens mest spännande barockensembler, presenterar Den Andra Operan en unik kväll där vi får nöjet att återupptäcka tonsättarinnan Vilhelmina von Bayreuths (1709–58) virtuosa och expressiva musik.

von Bayreuth, som tillhörde 1700-talets främsta europeiska kulturpersonligheter, bidrog aktivt till att sätta den sydtyska staden Bayreuth på världskartan. I Markgräfliches Opernhaus som hon lät uppföra, samlade hon Tysklands och Italiens förnämsta musiker och sångare. Dit kom så småningom Richard Wagner och än idag utgör Bayreuth en besöksmagnet för operafantaster.

2021 uppfördes Vilhelmina von Bayreuths opera ”Argenore” (1740) i sin helhet på Ulriksdals slottsteater. På Palladiums scen presenteras nu höjdpunkter ur denna unika opera i en konsertversion med sceniska inslag. Handlingen i ”Argenore” kan ses som en uppgörelse med tonsättarinnans egna dramatiska liv som dotter till Fredrik Vilhelm I av Preussen, ”Soldatkungen”, och med kulten kring envåldshärskare. Ett tema som än idag känns alltför aktuellt.

Musikalisk ledare: Peter Spissky

Regi: Ditte Hammar

Solister: Maria Sanner, Martin Vanberg, Josefine Andersson, Elin Skorup och Hanna Fritzson.

Föreställningen möjliggörs med stöd av Kulturrådet, Statens Kunstfond, Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond och Clara Lachmanns stiftelse.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.