Augustiromantik - en kväll med pianotrio

Brittiska Sally Beamish, en av världens ledande tonsättare, berättar historien om sin pianotrio:
”Jag blev intresserad av säckpipans uråldriga ”klassiska musik” när jag skrev ett stycke för skolor baserat på en berättelse av Neil Munro som heter The Lost Pibroch. Jag inkorporerade flera pipor som spelade traditionella pibroscher som nämns i berättelsen. Till den legendariska `Lost Pibroch’ – en hemsökande melodi som får människor och djur att överge sitt hem och ströva runt i världen – skrev jag min egen fullständiga pibroch, och det är på denna jag har baserat Piobaireachd. Pibroch, eller Piobaireachd (gaeliska), förknippas med det skotska höglandet och som kännetecknas av ett melodiskt tema och variationer.” 

Tjajkovskijs pianotrio skrevs till ”minne av en stor konstnär” (Nikolaj Rubinstein). Även detta verk har tema med variationer som andra sats. Francisca Skoogh föreslog verket, som har opus 50, för vännen Tobias Ringborg som del av deras gemensamma 50-årsfirande under 2023 och han var snabbt med på noterna! Claes Gunnarsson blev det självklara valet som cellist.

Claes Gunnarsson är stämledare i Göteborgs Symfoniorkester, och en av Sveriges främsta cellister samt sedan länge del av en av Sveriges finaste kammarmusikensembler, Trio Poseidon. Han har bakom sig ett flertal inspelningar och är regelbundet inbjuden som kammarmusiker och solist med de främsta orkestrarna.

Tobias Ringborg, violin, är lika framgångsrik i operahus som på konsertestraderna – som dirigent, solist och kammarmusiker. Karriären inleddes 1994 då han vann det prestigefyllda Solistpriset. Han är en aktiv förkämpe för svensk musik, och har spelat in ett tjugotal skivor med kammarmusik och violinkonserter av företrädesvis svenska tonsättare.

Francisca Skoogh debuterade vid 13 års ålder med Helsingborgs Symfoniorkester och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges främsta konsertpianister. Franciscas karriär inleddes med framgångsrikt deltagande både i nationella och internationella tävlingar och hon har bl.a. erhållit andra pris i Michelangelitävlingen samt är vinnare av Solistpriset.

Program:
Sally Beamish – Piobaireachd
Pjotr Tjajkovskij – Pianotrio i a-moll

Konserten ingår i Malmöfestivalen, fri entré.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.