Avslutningskonsert med Mats Bergström, Fred Holmlund och Monbijoukvartetten

Festivalens avslutningskonsert bjuder på några av Sveriges mest spännande musiker: Mats Bergström, Fred Holmlund och Monbijoukvartettten. Dessutom får vi bevittna finalen i Malmö Gitarrforums kompositionstävling!

Gitarristen Mats Bergström växte upp i en musikerfamilj i Stockholm. Efter examen från Kungl. Musikhögskolan, ett år i London och debutkonsert i Wigmore Hall verkade han under 1980-talet främst som studiomusiker på såväl elektrisk som akustisk gitarr. Två års studier vid Juilliard School i New York i början av 1990-talet följdes av en medveten inriktning på kammarmusik. Idag hörs han ofta som ackompanjatör vid sidan av någon av våra främsta sångare eller som gränsöverskridande solist och ensemblemusiker.

Här presenterar han ett helt nytt stycke av tonsättaren Anna Einarsson, och vi får även möta Mats Bergström och Fred Holmlund i duo för allra första gången.

Fred Holmlund har efter en raketkarriär på bara några år kommit att utmärka sig som en av Sveriges mest intressanta unga gitarrister. Som gitarrist och gitarrlärare bosatt i Malmö har han bland annat hörts i Sveriges Radio, framträtt som soloartist med Malmö symfoniorkester, och tillsammans med Josef Einarssons och Isidor Abdelkaders låtit sig influeras av jazz och folkmusik i Fred Holmlund Trio. Han har tagit emot flera utmärkelser och stipendier, däribland Stora Jörgen Rörbystipendiet 2019, Kungliga musikaliska akademiens Nationella stipendier 2020 och 2021, och Rosenborg Gehrmans studiestipendium 2022.

Monbijoukvartetten bildades i Malmö 2022, och består av Marcus Bäckerud, Alexander Chojecki, Oscar Edin och Kristian Chojecki. På bara två år har de etablerat sig på den svenska kammarmusikscenen, och vann 2023 förstapriset vid kammarmusikbiennalen Ung & lovande – enligt juryn ”med rytmisk pregnans och tätt samspel, utmärkt programläggning som visar både genrebredd och rika klangfärger, samt en obändig ungdomlig energi.”

Malmö Gitarrforum inbjöd 2023 till en kompositionstävling till minne av Ida Presti, och tonsättare från hela världen har under våren komponerat och skickat in stycken inspirerade av den franska gitarristen. Under festivalen uruppförs bidragen från tre finalister, och vinnaren koras denna kväll efter en finalkonsert med Fred Holmlund och Monbijoukvartetten.

Ingår i Ida Presti 100 år – Gitarrfestival!

Underbarn, kompositör och en av historiens största gitarrister – vem var hon? Vi hyllar den legendariska gitarristen och tonsättaren Ida Presti med anledning av hennes 100-årsjubileum.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.