BATTY BWOY – HARALD BEHARIE

Den 26 – 27 augusti erbjuds en mångfald av sceniska uttryck av och med queera upphovspersoner. Personligt, svettigt, intimt, musikaliskt, karnevaliskt och glädjefullt! Stolt Scenkonst är en festival som vill uppleva och diskutera scenkonst av och med scenkonstnärer som alla ser världen ur en normkritisk vinkel. Vad är gestaltning av queer och HBTQIA och hur ser den ut? Upplev en festival bortom stereotyperna!

”Batty Bwoy” är ett soloperformance av och med Harald Beharie i samarbete med Karoline Bakken Lund, Veronica Bruce, Jassem Hindi och Ring van Möbius. Genom att återappropriera det jamaicanska begreppet ”Batty Bwoy” (från butt boy), nedsättande slang för en queer person, vänder och vrider Beharie på myter för att åkalla demoniska sensibiliteter och förtjusande grymheter, så att sårbara möjligheter öppnar sig i ett samspel mellan medvetenhet och naivitet. Därmed demaskeras glädjen och fasan i ”Batty Bwoy”, den som också finns inneboende i queer svarthet.

Den queera monstrositetens absurditet skärskådas i ”Batty Bwoy” när dans används för att artikulera kroppens och språkets porositet, med munnar som sväljer och spyr upp de kroppsliga fiktioner som projiceras på deras hud.

”Batty Bwoy” angriper och omfamnar sedimenterade narrativ kring rädslan för den queera kroppen som en pervers och avvikande gestalt. Uttrycket ”Batty Bwoy” används här för att frammana en ambivalent varelse i gränslandet mellan den prekära kroppen, frisläppt kraft, glädje och batty energi. Verket har inspirerats av mytologier, vidriga stereotyper, känslor och fantasier om queera kroppar och identiteter, homofoba dancehall-texter, italienska Giallofilmer från 70-talet, okuvliga ”gully queens” och queera röster i Norge och Jamaica som kommit på besök och deltagit i processen.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.