Christopher Hästbacka firar Franz Schuberts 225 års-jubileum med några av pianolitteraturens vackraste verk. Hör dessutom Robert Schumanns stora kärleksförklaring till Clara Wieck i hans ”Fantasi i C dur”. Genom Franz Liszt vävs programmet samman med några av hans mest omtyckta transkriptioner på lieder från dessa två tonsättare.
Christopher Hästbacka började spela piano vid sex års ålder. Han gjorde sin internationella debut vid tolvårsåldern när han uppträdde för ett fullsatt Laeiszehalle Grand Hall i Hamburg vid den Internationella Steinwayfestivalen 2001.
Christopher är utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm med en kandidatexamen och vid Edsbergs slott med en masterexamen och solistdiplom. Christopher har varit finalist och vunnit flera priser i nationella och internationella tävlingar. År 2016 vann han 2:a pris i Solistpriset 2016 – den högst ansedda tävlingen för klassiska musiker i Sverige. Samma år spelade han också en solorecital i Grünewaldsalen i Stockholms konserthus samt var mottagare av Kungliga Marianne & Sigvard Bernadotte Art Awards. År 2018 representerade han Sverige i samband med firandet av 150 år av diplomatiska relationer mellan Sverige och Japan med konserter i både konserthus i Japan och på Svenska Ambassaden i Japan. År 2021 tilldelades Christopher tillsammans med Andreas Lavotha Kungliga Musikaliska Akademiens Ensemblestipendium. Dessutom var Christopher samma år en av trettio musiker i Sverige att tilldelas Konstnärsnämndens tvååriga arbetsstipendium som sträcker sig till år 2022.
Christopher arbetar som solist och kammarmusiker och har spelat på de flesta av Sveriges stora scener. Han har arbetat med flertalet professionella ensembler och är dessutom konstnärlig ledare tillsammans med Andreas Lavotha för Askanäs Kammarmusikfestival. Han har spelat solo med Sveriges Radio Symfoniorkester och samarbetat med dirigenter som B Tommy Andersson och Jaime Martin. Efter sin framgång i Solistpriset har han etablerat sig som en av Sveriges mest intressanta unga pianister.
Program:
Franz Schubert (1797 – 1828)
Impromptu op 90 no 1
Philip Glass (1937)
Étude no 2
Franz Schubert (1797 – 1828)
Impromptu op 90 no 2
Philip Glass (1937)
Glassworks: Opening
Franz Schubert (1797 – 1828)
Impromptu op 90 no 3
Philip Glass (1937)
Étude no 6
Franz Schubert (1797 – 1828)
Impromptu op 90 no 4
-Paus-
Robert Schumann (1810 – 1856)
Fantasi i C dur op 17
I. Durchaus fantastisch und leidenschaftlich vorzutragen;
Im Legenden-Ton
II. Mäßig. Durchaus energisch
III. Langsam getragen. Durchweg leise zu halten.