Fredrik Kronkvist Quartet feat. Kathrine Windfeld & Otero String Quartet – Open Gates – releasekonsert

Fredrik Kronkvists nya album Open Gates är ett internationellt samarbete med några av jazzens och den klassiska musikens mest spännande nutida musiker. Fredrik Kronkvists kompositioner är arrangerade för stråkkvartett av prisbelönta arrangören och kompositören Kathrine Windfeld från Köpenhamn som också är kvällens pianist. På scen möter vi Fredrik Kronkvist Quartet tillsammans med Otero String Quartet under ledning av cellisten Natasha Otero från Kapstaden i ett konstnärligt nyskapande med nya rytmiska landskap och klangvärldar. Med utgångspunkt från jazzens öppna attityd öppnar detta nya samarbete portar från musikens mångfacetterade djup där allt får hända med väntade och oväntade roller i musiken som möjliggör nya perspektiv mellan jazz och klassisk musik.

Fredrik Kronkvist anses vara en av de främsta samtida altsaxofonisterna på den internationella jazzscenen idag, både vad gäller hans saxofonspel och hans kompositioner som har uppmärksammats internationellt. Han är känd för sin kraftfulla, virtuosa stil med ett aldrig sinande flöde av idéer. Det har blivit inte mindre än 20 album som bandledare under de två decennium som gått sedan debutalbumet, de två senaste under 2023, och nu är det alltså dags för nästa! Fredrik och hans band, som består av några av Europas främsta musiker, tar publiken till ett unikt personligt musiklandskap som berör både intellekt och själ.

Danska Kathrine Windfeld räknas idag som ett av den europeiska jazzens intressantaste namn. Debutalbumet med det egna storbandet Kathrine Windfeld Big Band 2016 renderade flera utmärkelser och lovprisades av kritikerna, liksom de tre därefter. Hon har som enda europeiska musiker fått utmärkelsen ”Rising Stars Jazz Award” 2020. Kathrine Windfeld är också en eftertraktad gästkompositör och -arrangör som samarbetat med band som Bohhuslän Big Band, Frankfurt Radio Big Band och UMO Helsinki Jazz Orchestra. Hennes kompositioner har bl.a. beskrivits som komplexa, rytmiska och energiska med tydliga rötter i jazzhistorien och en sällsynt kombination av styrka och elegans.

Otero String Quartet är en nutida stråkkvartett under ledning av Natasha Otero. Medlemmarna är några av de mest mångsidiga och kunniga stråkmusikerna i regionen, handplockade för sin expertis för musik över genregränserna. Natasha Otero är en cellist i världsklass från Sydafrika med rötter från Argentina. Hon har spelat i Cape Symphonic Orchestra och spelat in verk som studiomusiker åt BBC såväl som gjort internationella framträdande som solist världen över. Visionen för kvartetten är att spela allt som utmanar från klassisk repertoar till nutida och genreöverskridande musik.

Fredrik Kronkvist – alt och sopran saxofon
Kathrine Windfeld – piano
Simon Petersson – bas
Mauritz Gulbransson – trummor

Otero Sting Quartet:
Hedda Heiskanen – violin
Lilja Rasimus – violin
Jessica Strid – viola
Natasha Otero – cello

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.