Hans Pålsson

Hans Pålsson

Hans Pålsson är en av Sveriges mest kända och uppskattade konsertpianister med en lång rad framgångar både i Sverige och internationellt. Denna gång återvänder han till Palladium med ett program bestående av Frans Schuberts tre sista pianosonater som ibland jämförs med Mozarts sista symfonier som unika musikaliska prestationer: båda består av trilogier med ett tragiskt verk i molltonart och två verk i durtonart; båda skapades under en häpnadsväckande kort tidsperiod; och båda utgör en kulmen på respektive tonsättares livsprestation.

Hans Pålsson har spelat som solist tillsammans med dirigenter som Rafael Frübeck de Burgos, Evgenij Svetlanov, Sixten Ehrling, Esa-Pekka Salonen, Okko Kamu, Neeme Järvi, Jukka-Pekka Saraste, Mario Venzago, Paavo Berglund m.fl. Han har en stor bredd i sin repertoar från Bach till nutid med stor vikt lagd vid klassicismen, bl.a. samtliga sonater och pianokonserter av Mozart och Beethoven.

Över 60 soloverk och pianokonserter har tillägnats honom och han är en ambassadör för den nya musiken. Han är rikt representerad på LP och CD och har spelat in omkring 25 CD-skivor med verk från alla epoker.

Hans Pålsson är professor emeritus i piano vid Lunds Universitet, Musikhögskolan i Malmö. Han är en eftertraktad pedagog i hela Norden och utomlands samt är internationellt verksam som gästprofessor vid master classes. Han är också ofta förekommande som jurymedlem i pianisttävlingar. Många av hans elever har rönt stora framgångar och blivit vinnare av och pristagare i internationella tävlingar. Genom åren har han fått många priser och utmärkelser och har tilldelats de kungliga medaljerna Litteris et Artibus och För Tonkonstens Främjande samt är ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Franz Schuberts tre sista pianosonater, D. 958, 959 och 960, är hans sista större kompositioner för solopiano. De skrevs under hans sista månader i livet, mellan våren och hösten 1828, men publicerades inte förrän omkring tio år efter hans död. Liksom resten av Schuberts pianosonater försummades de mestadels på 1800-talet. I slutet av 1900-talet hade dock den allmänna och kritiska opinionen förändrats, och dessa sonater anses nu vara bland de viktigaste av kompositörens mogna mästerverk.

PROGRAM
Franz Schubert (1797-1828)
De sista tre pianosonaterna: c-moll D958, A-dur D959, B-dur D960

Pianosonat i c-moll, D. 958
I. Allegro
II. Adagio
III. Menuetto: Allegro – Trio
IV. Allegro

Pianosonat i A-dur, D. 959
I. Allegro
II. Andantino
III. Scherzo: Allegro vivace – Trio: Un poco più lento
IV. Rondo: Allegretto – Presto

Pianosonat i Bb-dur, D. 960
I. Molto moderato
II. Andante sostenuto
III. Scherzo: Allegro vivace con delicatezza – Trio
IV. Allegro ma non troppo – Presto

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.