Stråkkvartetten HYMM – Rosenberg och Brahms

Ingår i Malmöfestivalen
Stråkkvartetten HYMM – Rosenberg och Brahms

De erfarna kammarmusikerna Henrik Peterson, Ylva Magnusson, Mikael Crafoord och Mattias Rodrick bildade tillsammans stråkkvartetten HYMM våren 2020, utifrån en längtan att tillsammans fördjupa sig i kammarmusiken. På Palladium presenterar de ett program med Hilding Rosenbergs Stråkkvartett nr. 4 (1939) och Johannes Brahms Op. 51, Stråkkvartett nr. 2 (1873). Tonsättaren Hilding Rosenberg (1892–1985) är en av förgrundsgestalterna i 1900-talets svenska musikliv. Med en djup förankring i traditionen sökte han efter nya musikaliska uttryck. Rosenberg skrev flera verk för Sveriges Radio och inspirerades musikaliskt av bland annat romantikens Johannes Brahms och äldre tiders musik. Med utgångspunkt i Rosenbergs fjärde stråkkvartett vill HYMM lyfta fram klangrikedomen i tonsättarens skapande och ställa den mot ett verk av Brahms.

 

Henrik Peterson, violin, är medlem i Kungliga Filharmonikerna sedan 2013, och har även medverkat vid konserter med Orfeus Barock.

Ylva Magnusson, violin, frilansviolinst och ledare för Kammarmusik i Hjorthagen, spelar regelbundet i orkestrar som Kungl. Filharmonikerna, Norrköpings Symfoniorkester och Hovkapellet.

Mikael Crafoord, viola, är stämledare i Västerås Sinfonietta med bakgrund i bl.a. Hovkapellet och Göteborgs symfoniker.

Mattias Rodrick, cello, frilanscellist och konstnärlig ledare för Musik i Marabouparken, framträder också i andra konstellationer bl.a i sin pianotrio Trio Lindgård Rodrick Öquist.

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.