Haydns Gräddbakelse

Haydns gräddbakelse

Lär känna några av de mest kända kompositörerna, deras personlighet och musik! Haydn som älskade bakelser och choklad, den lättretliga Vivaldi som inspirerades av fågelkvitter och Beethoven som skrev musik fastän han inte kunde höra.

Vi får höra sagor ur barnboken Haydns gräddbakelse berättas av skådespelaren Eva Roos och musikstyckena som inspirerat sagorna framförs av Öresunds Unga Symfoniker. Eva Welander, författaren till sagorna i boken, berättar i sitt förord om hur hon har inspirerats av tonsättarnas musikstycken: Varje berättelse i den här boken bygger på historiska fakta, men kring dessa har jag låtit fantasin flöda fritt. Vad tänkte tonsättarna på när de satt och komponerade? Varför skrev de som de gjorde?

Öresunds Unga Symfoniker drivs av Malmö Nya Musikkonservatorium och är en högskoleförberedande orkesterverksamhet för målmedvetna unga musiker i åldern 15-25 år. Orkestern startade sin verksamhet 2020 i nära samarbete med musiker från Malmö Symfoniorkester och har för närvarande ett 40-tal medlemmar. ÖrUS repeterar kontinuerligt varje vecka under ledning av internationellt verksamma dirigenter, med olika konsertprojekt som mål. I verksamheten ingår också orkesterveckor, stäm- och sektionsrepetitioner under ledning av entusiastiska handledare från Malmö Symfoniorkester. Orkestern har sitt säte i Malmö men har hela Öresundsregionen som upptagningsområde.

Före konserten spelar mindre ensembler från Malmö Kulturskola i foajén.

Medverkande:
Öresunds Unga Symfoniker
Hilda Pihlsgård – violinsolist
David Sarosi – dirigent
Eva Roos – berättare och konferencier

Ålder: 4 år

PROGRAM:
Inledningen av Also sprach Zarathustra – R. Strauss
Inledningen av The Young Person´s Guide to the Orchestra – B. Britten
Symfoni nr 94 (sats 2) – J. Haydn
Våren ur De fyra årstiderna (sats 1) – A. Vivaldi
En bit ur Finalen, Symfoni nr 9 – L. van Beethoven
Dungeons and Dragons – D. Brunstorp
Jupiter ur Planeterna – G. Holst

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.