Hyllning till Edith Södergran med Anna Kruse och Stina Ekblad

Ensemblen Edith Södergran

I år är det 100 år sedan den banbrytande, finlandssvenska poeten Edith Södergran (1892-1923) dog i sin tids pandemi, TBC, bara 31 år gammal. Hennes dikter, som översatts till fler än 50 språk, fortsätter ständigt att beröra nya generationer.

Välkommen till en känsloladdad kväll med musik och poesi där två av Sveriges främsta uttolkare av Södergrans konst, skådespelerskan Stina Ekblad och sångerskan Anna Kruse står på scen.

Finlandssvenska Stina Ekblad läser och tolkar dikter av Södergran och berättar om hennes korta men intensiva liv, ackompanjerad av Anna Kruses sånger och kompositioner. Stina Ekblad har läst Edith Södergrans texter sedan barnsben. Detsamma gäller Anna Kruse, som sedan 2005 tonsatt över 50 av hennes dikter. Med sin sinnligt vävda Södergran-matta av ord, toner och rytmer har de tillsammans med två av Danmarks främsta jazzmusiker, Nicholas Kingo och Jeppe Holst, uppträtt för utsålda hus på bl a Louisiana, Dunkers, Helsingborgs konserthus, Fasching och Sigtunastiftelsen och nu står de glädjande nog på Palladiums scen.

På repertoaren märks låtar från Anna Kruses senaste album ”Barndomsträd”, som nominerades till en Dansk Music Award Jazz for bästa vokal-CD 2022. Det är det fjärde Södergranalbumet från Kruses hand, med doft av folkvisa, nordisk jazz och tango och med längtan efter kärlek som ett bärande motiv. De älskade orden får nytt liv med musik. Och musiken tar formen av texterna.

Medverkande:
Stina Ekblad: reciterar, berättar
Anna Kruse: komponist, sång
Jeppe Holst: gitarr, pedelsteel, spansk gitarr
Nicholas Kingo: piano, dragspel, såg

Stina Ekblad och Anna Kruse

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår personuppgiftshantering. Läs mer om hur vi hanterar Cookies och personuppgifter här .