Karl-Martin Almqvist Ababhemu Quartet – The Travelers

Releasekonsert
Karl-Martin Almqvist Ababhemu Quartet

Karl-Martin Almqvist Ababhemu Quartet gjorde sitt första framträdande 2022, på Ystad Sweden Jazz Festival. Musikerna, som samarbetat i olika konstellationer sedan 2014, spelade dagarna efter in sin första platta där Karl-Martin Almqvist utgått från den musik de spelat tillsammans men skrivit musik med sin egen touch och sitt kompositionsmässiga sound. Nu är det dags för releasen av The Travelers.

Fröet till denna internationella kvartett började gro när en för Karl-Martin okänd ung sydafrikansk pianist, Nduduzo Makhathini, kontaktade honom på messenger med frågan om han vill åka till Johannesburg och medverka på ett nytt album. Inspelningen 2014 resulterade i Nduduzo´s dubbelalbum Listening to the Ground, ett album som haft stor betydelse framförallt för yngre generationer musiker i Sydafrika. På denna inspelning medverkar också norske basisten Magne Thormodsæter och sydafrikanska trumslagaren Ayanda Sikade.

Åren som följde spelade Karl-Martin i flera av Nduduzo´s konstellationer på internationella jazzfestivaler i Johannesburg och Capetown. Men även i mindre konsertlokaler som African Freedom Station, The Orbit och Sophiatown Heritage Center. När ”kärnkvartetten” från Listening to the ground kom till Sverige 2022 var det en dröm som gick i uppfyllelse för Karl-Martin.

Karl-Martin Almqvist har kallats en av Europas främsta jazzmusiker, en hyllad tenorsaxofonist vars personliga spelstil gör honom lika lätt att känna igen som storheter som Jan Garbarek, Sonny Rollins och Stan Getz. I mer än 30 år har Almqvist varit framgångsrik frilansande musiker med egna grupper eller som medlem i olika konstellationer, han har turnerat över hela världen och spelat in en ansenlig mängd skivor både i eget och under andras namn. Listan är en veritabel jazzens vem är vem, bara under de senaste åren figurerar namn som Tim Hagans, Mathias Landaeus, den fransk/tysk/svenska kvartetten Free Swing, Vivian Buczek, Stockholm Jazz Orchestra, Nikolaj Bentzon Big Brotherhood, Jonas Johansen Blanco y Negro m fl. Sedan 2014 finner man också Karl-Martin på andra sidan sundet i DR Big Band halva året.

Nduduzo Makhathini har de senaste åren haft en fantastisk karriär och ger ut plattor på legendariska BlueNote och turnerar över hela världen, framförallt med sin trio. Nduduzo har helt enkelt blivit en världsstjärna sen meddelandet på messenger 2014. Nduduzo är också en dedikerad pedagog, han har lett musikavdelningen på Fort Hare University men har efter en doktorsexamen börjat som musikolog på University of KwaZulu Natal i Durban.

Magne Thormodsæter kan man höra i grupper som Hildegunn Øiseth Quartet, Svein Olav Herstad trio, Frøydis Grorud kvartett och Eivind Austad trio. Magne, som också är musikalisk ledare för Bergen Big Band, har i många år skrivit och arrangerat för mindre och större ensembler i eget namn. Han är också anställd som docent på Grieg Akademin i Bergen.

Ayanda Sikade började tidigt spela trummor i sin födelsestad Mdantsane Township. Ayanda är en av de mest inflytelserika trumslagarna i sin generation i Sydafrika. Han har spelat med Nduduzo sen de studerade tillsammans på jazzlinjen på University of KwaZulu Natal. Ayanda har också spelat in ett par album i eget namn. Han är också internationellt verksam i bl.a. kvartetten ”The Rainmakers” baserad i Schweiz.

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.