Kristina Vårlid – Ida Presti 100 år

Ingår i Ida Presti 100 år - Guitar Festival

Kristinas Vårlids passion för att uppträda och knyta kontakt med sin publik har tillsammans med hennes imponerande teknik gjort henne till en eftertraktad solist. Den norska gitarristen är uppvuxen i Stavanger, men undervisar nu vid Prince Claus Conservatoire i Groningen. Hennes senaste album “5 stages of Grief” är en bearbetning av förlusten Vårlid gick igenom då hennes gitarrlärare och duopartner Sabrina Vlaškalić gick bort i ung ålder.

Vlaškalić utforskade själv Ida Prestis liv och konstnärskap, särskilt hennes relation till den kände franske tonsättaren F. Poulenc som dedikerade stycket “Sarabande” till Ida Presti.

Vårlid presenterar i denna konsert detta och andra stycken relaterade till Presti och Vlaškalić. Trots hennes unga ålder har hon redan framträtt på flera större scener i Europa, som bland annat Royal Concertgebouw i Amsterdam och Koblenz International Guitar Festival. Kristina har också framfört J. Rodrigos älskade Concierto de Aranjuez med bland annat Bergen Filharmoniska Orkester, Stavanger Symfoniorkester och Litauens Nationella Symfoniorkester.

Ingår i Ida Presti 100 år – Gitarrfestival!

Underbarn, kompositör och en av historiens största gitarrister – vem var hon? Vi hyllar den legendariska gitarristen och tonsättaren Ida Presti med anledning av hennes

100-årsjubileum.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.