Lill-lördag på Palladium - Hennes berättelse

En romanskonsert med mezzosopranen Emma Sventelius och pianisten Matilda Lindholm.
En romanskonsert med mezzosopranen Emma Sventelius och pianisten Matilda Lindholm.

Logga lill-lördag
Kom in efter jobbet! Ta med vännerna på AW. Njut av musik, mat och mingel på Palladium Malmö. Vi bjuder på lätt förtäring och livemusik redan i foajén. Serveringen öppnar kl 17.00.
Vid vårens tre Lill-lördagar presenterar vi kammarmusik av högsta klass. Konserten börjar kl 18.00 och är ca 60 min utan paus.

Kvällens program:
Kl 17.00
Dörrarna öppnas, serveringen är öppen
Kl 17.05-17.20
Konsert i foajén med María Reigosa, oboe och Timmy Hantoft, gitarr
Kl 17.50
Insläpp i salongen
Kl 18.00
Konsert i salongen med Emma Sventelius och Matilda Lindholm

En kväll med kvinnan i fokus. Som mamma, älskarinna, kompositör, författarinna – och människa. Ur hennes perspektiv bjuder pianisten Matilda Lindholm och mezzosopranen Emma Sventelius på pärlor av mer eller mindre kända kompositörer. Alma Mahler, som skapade storslagen musik i skuggan av sin berömda make. Kurt Weill, som lät 1920-talskvinnan bli grov och direkt. Benjamin Britten, som fångade moderskapets lycka och frustration. Mel Bonis, vars pianomusik framkallar historiska hjältinnor och Cécile Chaminade, vars mångfacetterade chansons länge varit glömda men nu åter klingar på världens scener.

Pianisten Matilda Lindholm brinner för att sprida och ta fram mindre väletablerade tonsättare – inte minst kvinnliga – och anlitas flitigt som solist och kammarmusiker. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan/Edsberg för Stefan Bojsten och Mats Widlund och på diplomprogrammet vid Musikhögskolan i Malmö för Francisca Skoogh. Dessförinnan studerade hon för Anders Peterson.

2016 gjorde Matilda Lindholm tillsammans med mezzosopranen Karin Osbeck en USA-turné i samband med Jenny Lind-stipendiet och hon har även spelat på festivaler runtom i Europa. 2022 debuterade hon ihop med Helsingborgs Symfoniorkester och gjorde därefter en turné i Musik i Syds regi. 2022 gjorde hon även sin debut med en pianorecital i Stockholms Konserthus Grünewaldsalen och deltog i Dora Pejacevics pianokonsert med Norrköpings Symfoniorkester. Lindholm har erhållit stipendier och priser från bl a Kungliga Musikaliska Akademien och Svenska Frimurare Orden. 2020 tilldelades hon Martha Stuhre-stipendiet och 2021 blev hon årets JAA-stipendiat.
Läs hela biografin på www.matildalindholm.com

Mezzosopranen Emma Sventelius har studerat sång på Vadstena Folkhögskolas musiklinje för Monica Thomasson, på Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn för professor Helene Gjerris och på Universität für Musik und Darstellende Kunst i Wien för professor Rannveig Braga-Postl. Sventelius har även studerat för sångpedagogen Erik Årman i Stockholm och på Operahögskolan i Stockholm.

2017 debuterade hon internationellt som Suzuki i Puccinis Madama Butterfly på Deutsche Oper am Rhein och 2018-2019 sjöng hon titelrollerna i Bizets Carmen på Malmö Opera (turné) och i Händels Orlando på Confidencen.

2019-2021 ingick Emma Sventelius i solistensemblen på Theater Bonn i Tyskland. Där gjorde hon bl a Cherubino i Figaros bröllop av Mozart, vilken senare även blev hennes debutroll på Kungliga Operan i Stockholm 2020. 2021 debuterade hon på Volksoper i Wien som Strauss Octavian. Säsongen 2021/2022 var hon del av solistensemblen på Gärtnerplatztheater i München, med roller som Hänsel (Hänsel und Gretel), Niclausse (Hoffmanns Erzählungen), Orlovsky (Die Fledermaus), Olga (Eugen Onegin) och 2:e Dame (Zauberflöte).

Sventelius har arbetat mycket med nyskriven konstmusik och varit med och uruppfört operor som Jorun orm i Öga av Marie Samuelsson (Vadstena-akademien) och Det går an av Daniel Fjällström (Läckö slottsopera och Operaverkstaden).

Hon har mottagit en rad ansedda stipendier, såsom Birgit Nilsson Stipendiet, Barbro Salén-stipendiet, Anders Walls Giresta-stipendium, Vitaby-stipendiet, Joel Berglund-stipendiet, Aurora Lilieros sångstipendium, Alvin-stipendiet samt Todsèn-Larsen-stipendiet från Kungliga Musikaliska Akademien.
Ta del av hela biografin på www.emmasventelius.se

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.