Nya Världar med Simon Crawford-Phillips, Matthew Sharp & Musica Vitae

Nya världar Simon Crawford-Phillips, Matthew Sharp, Musica Vitae

Tillsammans med den brittiske pianisten och dirigenten Simon Crawford-Phillips i samspel med cellisten Matthew Sharp utforskar Musica Vitae nya världar. Det är en hyllning till artister som har hittat sin plats i nya världar, bokstavligen och metaforiskt: George Gershwin, en av de första vita männen som var framgångsrik i den afroamerikanska världen av jazz, Ernest Bloch som reste till och bosatte sig i den ”Nya Världen” efter sin uppväxt i Europa samt Michael Tippett och Errollyn Wallen som båda bröt igenom sociala barriärer och normer med sin kreativitet. En konsert av pionjärer helt enkelt och samtidigt nordisk premiär av Errollyn Wallens cellokonsert.

Simon Crawford-Phillips är framgångsrik dirigent, hyllad pianist och solist, och en kammarmusiker som regelbundet samarbetar med de allra bästa och största. Hans recept på en spännande programsättning är omfångsrikt och välkryddat, ofta med passion för samtida musik. Simon, som är chefdirigent för Västerås Sinfonietta, har framträtt med orkestrar som BBC Scottish Symphony Orchestra och Sveriges Radios Symfoniorkester samt turnérat med sina egna ensembler The Kungsbacka Piano Trio, and Stockholm Syndrome Ensemble.

”Cellist. Singer. Educator”. Med dessa tre ord beskriver den brittiske solisten Matthew Sharp sig själv, men det finns verkligen en vidare betydelse bakom dem. Matthew möter musiken med livfull nyfikenhet och det är uppenbart att han vill inspirera andra att hitta samma väg. Han uppträder världen över som solocellist, som baryton i flertalet av operavärldens huvudroller, och han verkar även som dirigent och utbildare. Hans ledstjärnor är att anknytning, inspiration samt att bejaka oräddhet och glädje. Dessa driver honom in i den klassiska kanonen, genom tvärkulturella samarbeten över alla konstformer.

Musica Vitae är kammarorkestern som tar livets musik till den enskilde lyssnaren. Med stringent elegans hanterar stråkmusikerna konstmusikens alla världar. Här ryms barock och romantik likväl som modernism och samtida musik från olika genrer. Från hösten 2020 är Benjamin Schmid konstnärlig ledare för ensemblen. Musica Vitae är en del av Musik i Syd och har sin hemmascen i Växjö.

Program
Michael Tippett – Liten musik för stråkorkester

Errollyn Wallen – Cellokonsert

George Gershwin – Lullaby

Ernest Bloch – Concerto Grosso nr 1

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.