Sånger till Friheten – En hyllning till Björn Afzelius med Guran, Nyberg & Nord

Sånger till Friheten – En hyllning till Björn Afzelius

Det har snart gått 25 år sedan Björn Afzelius gick bort efter sviterna av cancer. Björns minne kommer under 2023 att hedras av några som stod honom mycket nära. Olle Nyberg, Mikael ”Nord” Andersson och Göran ”Guran” Blomgren – var och en med sin egen relation till Björn Afzelius – kommer att bjuda publiken på en kväll fylld av tillbakablickar och magiska tolkningar av Björns fantastiska låtskatt som för evigt skrivit in sig i den svenska musikhistorien.

Bakom initiativet till hyllningsturnén står Olle Nyberg, som producerade flera av Björns plattor och spelade med honom i 15 år:
”Under 2015 –16 reste vi med turnén ”Tusen bitar” runtom i landet. Med över 20 000 berörda fans i publiken blev gensvaret enormt. Årets turné känns som en självklar fortsättning. Tillsammans med publiken för vi arvet efter Björn vidare i en tid då hans skarpa blick och varma människosyn behövs mer än någonsin. På programmet finns klassiker som ”Sång till friheten”, ”Till min kära”, ”Tusen bitar” och ”Juanita” men även anekdoter och personliga minnen från alla de år vi tillbringat vid Björns sida, både på vägarna, på scenen och i skivstudion.”

Björn Afzelius var en av de mest framgångsrika samhällskritiska rockartisterna i sin generation. Han var vänstersångaren som blev folkkär genom sånger som till och med dansbanden spelade. Två och en halv miljon sålda skivor, ständiga radiospelningar och otaliga turnéer i Norge, Sverige och Danmark talar sitt tydliga språk.

Mikael ”Nord” Andersson (gitarr och sång), en av landets mest namnkunniga gitarrister, medverkade på turnén med föreställningen Tusen bitar. Mikael ”Nord” Andersson har även många år som gitarrist i Roxette och turnéer med Björn Skifs på sin meritlista.
Göran ”Guran” Blomgren (gitarr och sång) var turnéledare och ljudansvarig för Björns liveframträdanden under drygt 10 år.
Olle Nyberg (klaviatur och sång), Björns kapellmästare i mer än 15 år, spelar piano och orgel på många av hans skivor.

 

RECENSIONER

”De har glimten i ögat konstant, och är naturligtvis oerhört skickliga musiker.”
Göteborgs posten

”Tillsammans åstadkommer de en värdig hyllning till Afzelius.”
Norra Skåne

”Insikten om hur öppet och utan omskrivningar han sjöng om sin egen bakgrund, om hålen och smärtan i sitt eget liv slår mig”.
Nils Hansson DN

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.