Sound Spaces Festival

soundspaces festival

Inom ramen för Sound Spaces, malmöbaserade Ars Novas årliga festival för nutida konstmusik, tar portugisiska Ensemble DME respektive Ars Nova Ensemble plats på scenen. De förstnämnda låter oss uppleva ett program där storheter inom portugisisk samtidsmusik som Jorge Peixinho och Clotilde Rosa möter mer nutida, originella och fascinerande portugisiska tonsättare. Ars Nova Ensemble presenterar musik av bland andra Morton Feldman samt två specialskrivna uruppföranden av Alessandro Perini och Francesco Del Nero. Ett innehållsrikt och varierat konsertprogram framfört av musiker på högsta nivå.

Ensemble DME (Seia, Portugal)
Ensemble DME bildades 2013 som en del av festivalen DME (Dias de Música Electroacústica) i Seia, Portugal. Initiativtagaren var tonsättaren Jaime Reis, och syftet var, i likhet med Malmös Sound Spaces-festival, att skapa en levande plattform för nutida konstmusik och elektroakustisk musik. Sedan grundandet har Ensemble DME byggt upp en tung repertoar med ”moderna klassiker” av bland andra Brian Ferneyhough, Elliot Carter, Gerhard Stäbler, Gérard Grisey och Mario Mary, gett en mängd konserter och genomfört en omfattande Brasilienturné.

Ars Nova Ensemble (Malmö, Sverige)
Föreningen Ars Nova bildades 1961 i Malmö och har sedan dess verkat för att förmedla nutida konstmusik. På 1960-talet programsatte man den tidens stora namn (Stockhausen, Ligeti, etc.) och föreningen var då en av väldigt få i Sverige som presenterade nutida kammarmusik. Med åren tillkom även en egen ensemble. 2015 bildades tonsättargruppen Hertzbreakerz i Malmö, som tog över Ars Nova och riv-återstartade verksamheten med en mängd projekt, en ny ensemble och kammarmusikfestivalen Sound Spaces.

Ars Nova Ensemble består idag av Agata Tucholka på flöjt, Natalie Eriksson på klarinett, Hillevi Hillerud på cello, Madalena Rodrigues på violin, Alessandro Perini på elektronik och Francesco Del Nero och Jonatan Sersam på piano. Ensemblen är ett stående inslag på Sound Spaces Festival, varje år med ett nytt program, där ett stycke ingår som väljs ut i ett årligen anordnat internationellt ”call for music”.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår personuppgiftshantering. Läs mer om hur vi hanterar Cookies och personuppgifter här .