Weurlander & Deseo String Quartet – Cinematics

Weurlander & Deseo String Quartet – Cinematics

Accordeonvirtuosen Minna Weurlander och hennes stråkkvartett bjuder på en mäktig, vacker och filmisk helkvällskonsert med musik som bearbetats av henne själv för accordeon och stråkkvartett. Bland kompositörerna märks bland andra Ennio Morricone, Philip Glass, Bernard Herrmann, Angelo Badalamenti, Alberto Iglesias, Ryuichi Sakamoto, Vladimir Martynov, Saul Cosentino och Carlos Gardel.

Ensemble Weurlander & Deseo, som bildades 2016 av Minna Weurlander, har en inriktning mot kammarmusik, gränsöverskridande musik och samarbeten från nutida musik, filmmusik och contemporary tango nuevo. Ensemblen har succesivt växt och har nu 12 alternerande stråkmusiker. Den unika sättningen, ett säreget program och musikernas skicklighet har prisats av såväl publiken som recensenterna.

Den finlandsfödda accordeonvirtuosen och kompositören Minna Weurlander har ägnat hela sitt liv åt musik. Hennes konstnärliga uttryck och musikaliska bredd gör henne till en artist som rönt stort intresse hos en internationell publik. Endast 15 år gammal blev hon världsmästare i accordeon och började turnera vida omkring. Hon har även utsetts som prisvinnare vid ansedda Premio Internazionale Astor Piazzolla. Minna är utbildad vid solistlinjen på Sibelius-Akademin i Helsingfors och räknas numera som en av Europas främsta och mest mångsidiga konsertaccordeonister.

Sedan 20 år tillbaka är Minna verksam i Sverige, som solist och kompositör. Genom åren har det blivit samarbeten med allt från symfoniorkestrar till experimentella dansföreställningar och kammarmusikensembler. Hon har samarbetat med bland annat kompositören Philip Glass i hans senaste verk Circus days and nights och 2024 får en ny concerto för accordeon och orkester sin premiär, skriven för henne av Hans Ek. Minna Weurlander har gett ut flera hyllade album och på det senaste med Deseo String Quartet, Glow, bearbetar hon musik av tyska Kurt Weill och argentinska Saul Cosentino med accordeon och stråkkvartett. Under 2023 släpps ensemblens andra album Directions.

Medverkande:
Minna Weurlander – accordeon
Joakim Zetterqvist – violin
Saana Kähkönen – violin
Jessica Strid – viola
Viktor Nordliden – cello

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.