ALE MÖLLER – XENO MANÍA – LUSTEN TILL DET FRÄMMANDE

Xeno Mania

Ale Möller firade 50 år som scenartist 2021 och släppte i samband med det en CD med sitt storslagna musikverk som hyllar lusten till det främmande, XENO MANÍA. Ale Möller har tagit fasta på inspirationen från fyra av sina stora inspiratörer: en grekisk amanes-sångare, en indisk baul-guru, en legendarisk dalaspelman och en riti-spelare från Västafrika . Resultatet är ett musikkonstverk med det som är signifikant för Ale Möllers konstnärskap: musiken blir aldrig mainstream och han lyckas kombinera det traditionella med det nya och angelägna.

– Tidigare har det alltid varit de fysiska mötena med spelvänner runt om i världen som fått igång mig. Men med XENO MANÍA upptäckte jag att de mötena allt oftare sker inuti mitt huvud. Många av mina stora inspiratörer lever ju inte längre, men känns ändå så oerhört närvarande. Det blir lite som att jamma med de som inte längre finns! säger Ale Möller, som förra året tilldelades regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport.

På scen framförs XENO MANÍA av ett niomannaband, noga utvalt av ciceronen Ale, där varje medlem är ett starkt namn med en egen karriär. Med dubbla slagverk, blåsarsektion och nyckelharpa som blandar sig med Ales alla udda instrument skapas en egen klang.

Medverkande:
Ale Möller – mandola, flöjter, dragspel, hackbräde, harpa
Klas Toresson – saxofoner
Liliana Zavala – percussion
Johan Graden – piano
Robin Cochrane – trummor
Anna Malmström – saxofon
Karin Hammar – trombon
Erik Rydvall – nyckelharpa
Felisia Westberg – bas

Konserten ingår i Malmö Folk Festival. Läs mer på www.malmofolkfestival.se

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.